Nehnuteľnosti za pár rokov už len pre (výrazne) majetných

Nehnuteľnosti za pár rokov už len pre (výrazne) majetných

Ceny domov a bytov stúpajú v SR dvakrát rýchlejšie ako v EÚ! V kategórii medziročného rastu cien domov a bytov sme na šiestej najvyššej priečke v EÚ. Eurozóna ako celok, zdvihla ceny nehnuteľností v priemere o 4,2%. V prvom štvrťroku bol u nás dokonca medziročný rast cien nehnuteľností druhý najvyšší!

Odborníci aj naďalej sľubujú udržanie trendu vysokých cien a pripúšťajú len veľmi malé "zvoľnenie" nárastu.

Kedy to všetko začalo? Ceny nehnuteľností u nás začali nepretržite stúpať od posledného štvrťroka 2016 a vzostupná tendencia sa bez prestávky udržala až do druhého štvrťroku 2017. V tej dobe bol nárast dokonca rekordný a medziročné zdraženie bolo 13,3%. Ak by sme to v vtedy porovnali s priemerom v EÚ ide o viac ako trojnásobný nárast. 

Momentálny stav ukazuje, že v druhom štvrťroku narástli najviac ceny nehnuteľností v Maďarsku a to rovno o 14%. Za Maďarskom je s 11,4% Luxembursko, 10,4% Chorvátsko a Portugalsko s 10,1%.

To čo ženie v krajinách EÚ rast cien domov a bytov hore sú lacné peniaze, ktoré dokážu stimulovať dopyt z pozície dostupnejších hypoték. Ďalším znakom, ktorý je nutné pre Eurozónu spomenúť je samozrejme efekt záporných úrokových sadzieb. Vďaka nim sú investori nútení pre zhodnotenie peňazí hľadať nové alternatívy. Tu sa podľa analytikov pre realitný trh otvára možnosť v podobe nájomného a s ním ďalšieho rastu cien bývania.

K zrovnaniu cien medzi východnou a západnou Európou potom dochádza vďaka tomu, že na východe rastú ceny oveľa rýchlejšie. Až sa ešte viac priblíži, očakáva trh, že záujem o byty sa začne znižovať.

Kde teda teraz kupovať nehnuteľnosti. Posledné čísla ukazujú že ceny nehnuteľností spadli v Taliansku. V druhom štvrťroku  klesli o 0,2%. Podľa ekonómov je isté, že pokles majú na svedomí dlhodobé hospodárske problémy krajiny, ktoré realitnému trhu rozhodne nepomáhajú a ceny domov a bytov tu padajú už tretí rok.

Ján Mareček
Autor: Ján Mareček

Niečo málo o mne

Rok 2011 bol počiatkom mojej pôsobnosti v oblasti realít. Prvou voľbou mojej práce v realitách bola celoslovenská realitná kancelária a postupne som prešiel cez ďalšie, kde som zbieral skúsenosti a napokon to vyústilo v rozhodnutie založiť si svoju realitnú kanceláriu EMIREAL a robiť veci po svojom. Po svojom a to spojením pracovnej aktivity a snahy s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Tvorbou video prehliadky, využitím profesionálneho fotografa, vytváraním Home Staging, prácou na sociálnych sieťach... všetko s jasným cieľom, predať Vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že i keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Verím, že prečítaním si mojich tipov a článkov Vám pomôžem v rozhodovaní a že si pre predaji nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž ukrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta, ktoré tvoria moje dobré meno a povesť. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ak ste sa dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem napríklad i pri dobrej káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie