Tiež investujete do nehnuteľností?

Tiež investujete do nehnuteľností?

V priemere 62 % Slovákov označuje kúpu nehnuteľnosti za najlepšiu formu dlhodobej investície. Respektíve nehnuteľnosti považujú za relatívnu istotu pre uloženie svojich úspor.

Hneď po nehnuteľnostiach sa umiestnili sporiace účty, stavebné sporenie a v neposlednom rade aj akcie, dlhopisy, podielové fondy, alebo investície do drahých kovov ako zlato a striebro.

Čo sa vôbec ako investícia dá kúpiť? Čo má zmysel, ak to vôbec zmysel má?

Pri kúpe nehnuteľnosti na investíciu je vždy nutné, zostať v realite. Nekúpiť si na hypotéku byt, ktorý zatiaľ budete prenajímať, než deti vyrastú a nespočítať si za koľko je reálne byt prenajímať, aké sú jeho náklady a aký vysoký náklad bude hypotéka.

Nekúpiť si pole len preto, že raz z neho budú stavebné pozemky s developerským projektom - stať sa to môže, ale vždy je dobré vedieť, čo sa v budúcnosti s týmto poľom bude diať, ako sú na tom siete, ako je na tom územný plán, atď.

Na investíciu možno kúpiť všeličo, ale vždy starostlivo zvážte, aké náklady vlastníctvo nehnuteľnosti ponesie.

Požičiam si citát od Benjamina Grahama: "Investičná operácia je taká operácia, ktorá po dôkladnej analýze sľubuje bezpečné zachovanie istiny a zodpovedajúci výnos. Operácie, ktoré nespĺňajú tieto požiadavky, sú špekuláciami. "

Kedysi platilo, že investičné nehnuteľnosti je najlepšie hľadať na dražbách. Za lacný peniaz. Avšak ani na to sa dnes nedá spoliehať. Mnoho súkromných subjektov sa naučilo na dražbách obchodovať, aj banky k tomu dnes vedia požičať financie, a preto aj na dražbe buďte obozretní, aby vás nakoniec nehnuteľnosť nevyšla drahšie, než klasická kúpa.

Vhodnými nehnuteľnosťami, vzhľadom k ich potenciálu môžu byť tzv “činžiaky”, alebo rodinné domy s viacerými obytnými jednotkami, dobre sa tiež prenajímajú menšie byty typu garsónka, 1 + 1,2 + 1 alebo potom napríklad veľké byty študentom. Samozrejme platí, že budúcnosť možného prenájmu sa odvíja od lokality, dopravnej dostupnosti, občianskej vybavenosti.

Teoreticky výhodnou investíciou môže byť už spomínané pole, ktoré si na základe árendy budú obhospodarovať poľnohospodári a raz z neho bude lukratívna zástavba.

 

Či už sa rozhodnete kúpiť na investíciu čokoľvek, nepozerajte len na prípadný zisk, ale vždy zvážte aj náklady spojené s prevádzkou a údržbou, spôsob financovania, návratnosť vložených prostriedkov. Aby pre vás táto investícia raz nebola príťažou.

 

Ak zvažujete investíciu do nehnuteľností, môžete sa ma obrátiť s akýmkoľvek realitným dotazom.

Ján Mareček
Autor: Ján Mareček

Niečo málo o mne

Rok 2011 bol počiatkom mojej pôsobnosti v oblasti realít. Prvou voľbou mojej práce v realitách bola celoslovenská realitná kancelária a postupne som prešiel cez ďalšie, kde som zbieral skúsenosti a napokon to vyústilo v rozhodnutie založiť si svoju realitnú kanceláriu EMIREAL a robiť veci po svojom. Po svojom a to spojením pracovnej aktivity a snahy s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Tvorbou video prehliadky, využitím profesionálneho fotografa, vytváraním Home Staging, prácou na sociálnych sieťach... všetko s jasným cieľom, predať Vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k Vašej plnej spokojnosti.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentoval, že i keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Verím, že prečítaním si mojich tipov a článkov Vám pomôžem v rozhodovaní a že si pre predaji nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž ukrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta, ktoré tvoria moje dobré meno a povesť. Za mňa potom hovoria referencie spokojných klientov.

Ak ste sa dočítali až sem, máte môj obdiv a ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rád sa s Vami stretnem napríklad i pri dobrej káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie